top10places.com

Maleczkiné Szeness Márta Kémiai Számítások Kémiai Gondolatok / Könyv: Maleczkiné Szeness Márta: Kémiai Számítások -... - Hernádi Antikvárium

ALKOTÓIPozitív töltésű protonok és semleges töltésű neutronok. A proton tömege 1, 67. 10-24 gramm (atomtömeg egységben kb. 1) A neutron tömege közel azonos a protonéval: 1, 675. 10-24 gramm Az elektron tömege a protonéhoz képest elhanyagolható (1/1836). JELLEMZŐI Rendszám: a protonok száma (Z) Meghatározza, milyen kémiai elem atomjáról van szó. Tömegszám (A): a protonok száma (Z) + a neutronok (N) száma IZOTÓPok: azonos rendszámú, eltérő neutronszámú atomok IZOTONok: azonos neutronszámú atomok IZOBÁRok: azonos tömegszám (eltérő proton és neutronszám) AZ ATOMMAGOK BOMLÁSA Az atommag bomlásakor a benne levő protonok száma változik: az atom kémiai minősége változik (elem-átalakítás) Esetek: elektronsugárzás (β) (n -> p, a rendszám eggyel nő) pozitronsugárzás (β+) (n -> p, a rendszám eggyel csökken) α-sugárzás: He atommag kibocsátása (a rendszám 2-vel, a tömegszám 4-gyel csökken) Az α- és β - sugárzást rendszerint γ-sugárzás is kíséri. A bomlás során nagyon nagy energia szabadul fel. AZ ATOMMAGOK STABILITÁSA a természetben előforduló atomok atommagjai általában sokkal stabilisabbak, mint az elektronhéjaik, közönséges kémiai reakciók energetikai viszonyai alatt az atommagok átalakulása nem következik be.

PPT - ÁLTALÁNOS KÉMIA műszaki menedzser, mechatronika és gépész szakos hallgatók számára PowerPoint Presentation - ID:223392

A bemutatás módja szerinti csoportosítás 3. A didaktikai cél és az információ jellege szerinti csoportosítás 3. Hétköznapi anyagokkal és eszközökkel elvégezhető kísérletek 3. Hétköznapi jelenségek kémiai modellezése 3. Otthon elvégezhető kísérletek 4. Gyorstesztek a kémiaoktatásban 4. A gyorstesztek iskolai alkalmazása 4. A gyorstesztek típusai, előnyök, hátrányok 4. Iskolai vízvizsgálatok és élelmiszervizsgálatok gyorstesztekkel 5. Összegzés Irodalom 1. Bevezetés A kémiaórákon alkalmazott egyik legfontosabb módszer: a szemléltetés. A szemléltetés (bemutatás, kísérlet, illusztráció stb. ) olyan oktatási módszer, amelynek során a tanulmányozandó tárgyak, jelenségek, folyamatok észlelése, megfigyelése, elemzése történik. 99 A nagy pedagógiai gondolkodók közül COMENIUS, PESTALOZZI és DIESTERWEG munkáiban kapott kitüntetett szerepet a szemléltetés. A 17. századtól Comenius munkássága nyomán Európa-szerte kezdett elterjedni az empíria, a tapasztalat, a szemléltetés fontosságának hangsúlyozása mind a szakirodalomban, mind az iskolai gyakorlatban.

Az eloszlás térbeli alakja és az atom energiája függ az atom kvantumállapotától. A hidrogénatom kvantumállapotait 4 egész szám jellemzi, ezeket kvantumszámnak nevezzük. Főkvantumszám (jele: n) értéke természetes szám: 1, 2, 3,..., növekvő n-nel növekszik az állapot energiája (mint a Bohr-modellben), és az elektron tartózkodási valószínűségi maximuma az atommagtól egyre távolabb van; a maximumok száma n Mellékkvantumszám(jele: l) értéke a 0 l (n-1) tartományban bármely egész szám. A megfelelő elektronállapotok sorra: s, p, d, f, (g, h,... ). Mágneses kvantumszám(jele: m) értéke -l m  + l tartományban bármely egész szám. 2l+1értéke lehet. Spinkvantumszám(jele ms) két értéke lehetséges: -1/2, +1/2, az elektronspinjének térbeli beállását elektron spinje egy olyan tulajdonság, amely-nek makroszkopikus megfelelője nincsen: az elektron úgy viselkedik, mintha apró mágnes volna ("saját" mágneses momentuma van). A hidrogénatom állapotait az (n, l, m) számsorral jellemezzük. A HIDROGÉNATOM KVANTUMMECHANIKAI LEÍRÁSAa kvantumszámok lehetséges kombinációiA HIDROGÉNATOM "ELEKTRONPÁLYÁI" A kvantumállapotoknak megfelelő tartózkodási valószínűségi eloszlásokat pályák-nak nevezzük, de nem szabad elfelejteni, hogy diffúz térbeli eloszlásokról van szó.

Tumblr com post

125 V. A GONDOLKODÁSI KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSE Ilyenkor a rézgálicot vászonzacskóba helyezve a hordó tetejéhez rögzítve lógatják a vízbe. Miért nem szórják bele a vízbe? - Száraz és nedves levegő. A száraz és a nedves levegő között az a különbség, hogy a száraz levegő nem tartalmaz vízgőzt, míg a nedves levegőben több-kevesebb (1-3 tömeg%) vízgőz is található. Melyikben van több molekula? Azonos térfogatú, nyomású és hőmérsékletű száraz levegőben vagy nedves levegőben? Melyik a nehezebb, azaz a nagyobb sűrűségű? A száraz vagy a nedves levegő? (Részletesebben lásd II. A kémiai fogalmak tanításának lehetőségei és problémái. ) Vajon miért jelez a barométer esőt, ha csökken a légnyomás? - Nitrogénnel töltött gumiabroncsok. A gépkocsik gumiabroncsait többnyire levegővel szokták tölteni. A gumikereskedők honlapjain egyre gyakrabban találkozunk a nitrogénnel töltött gumiabroncsokkal. A versenymotorok és versenyautók gumijait régóta nitrogénnel töltik. Ennek több oka van. Egyrészt, a levegőben mindig jelen lévő vízgőz korróziót okoz és a hőmérséklet változásától függően változtatja a guminyomást.
maleczkiné szeness márta kémiai számítások kémiai gondolatok tumblr com post

300 C-on az ammónia disszociál, és a gázelegy átl. Mol. Tömege egyensúlyban...

Az információ jellege szerint a kísérletek lehetnek kvalitatív (minőségi) vagy kvantitatív (mennyiségi) jellegűek. Minőségi vagy kvalitatív kísérlet a demonstrációs és tanulói kísérletek nagy része. Ezek során olyan jelenséget mutatunk be, amelyek lényege vizuálisan megfigyelhető. A mennyiségi vagy kvantitatív kísérletek segítségével egy adott változás mennyiségi viszonyairól kapunk információt. Ezek általában mérések. A mérőkísérletek nagy többsége időigényes, ezért alkalmazásukra inkább csak emelt szintű, illetve fakultatív oktatás keretében, esetleg szakkörön vagy az otthoni vizsgálódások során kerülhet sor. Sok esetben megoldást jelenthetnek a gyorstesztekkel végzett mérések, amelyek alkalmazásáról e fejezet 4. pontjában írunk részletesen. Hétköznapi anyagokkal és eszközökkel elvégezhető kísérletek 125 A hétköznapi háztartásban, illetve közvetlen környezetünkben található anyagokkal elvégezhető kísérletek a mai vegyszer- és eszközszegény időkben (amikor a szertárfenntartást még különböző, nem teljesen átgondolt jogszabályok is nehezítik, lásd fentebb) nemcsak otthoni, hanem iskolai demonstrációs célokra is kiválóak.

  • Gázhalmazállapot Gázok jellemzése állapothatározóikkal (p, V, T) és anyagmennyiséggel (n); közöttük egyszerű összefüggések (gáztörvények): BOYLE (-MARIOTTE) - ppt letölteni
  • Dr. Chen Herbal Cure masszázskrém - Pingvin Patika
  • Szellemekkel suttogó 3 évad
  • Fővárosi közterület felügyelet atlas historique
  • A KÉMIATANÍTÁS MÓDSZERTANA - PDF Free Download
  • Damjanich jános általános iskola cibakháza térkép

A KÉMIATANÍTÁS MÓDSZERTANA - PDF Free Download

Ezért a CGPM 1971-ben független alapmennyiségként elfogadta az anyagmennyiséget és egyben mértékegységeként a mólt. 161 VI. A KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK TANÍTÁSA Az anyagmennyiség független alapmennyiség, amely a részecskék és az átalakulások diszkontinuus voltát és megszámlálhatóságát fejezi ki, jele: n. Adott anyag anyagmennyisége arányos az elemi egységeinek számával. Az anyagmennyiség mértékegysége a mól, ennek jele: mol. A mól annak a rendszernek az anyagmennyisége, amely annyi elemi egységet tartalmaz, mint ahány atom van 0, 012 kilogramm 12 C-ben. Az elemi egység fajtáját mindig meg kell adni; ez atom, molekula, ion, elektron, más részecske vagy ilyen részecskék meghatározott csoportja lehet. Néhány példa az anyagmennyiség megadására: 1 mól Hg 2 Cl 2 tömege 472, 08 gramm 2 1 mól Hg 2 tömege 401, 18 gramm, töltése 192, 97 kilocoulomb 1 mól e - tömege 548, 60 mikrogramm, töltése -96, 49 kilocoulomb és 6, 02 10 23 darab elektront tartalmaz 1 mól gázelegy, amely x(n 2) = 0, 7809; x(o 2) = 0, 2095; x(ar) = 0, 0093 és x(co 2) = 0, 0003 móltörtű komponenseket tartalmaz, tömege 28, 964 gramm 54 g butadiénben 2 mol C=C kötés és 1 mol C C kötés van.

Maleczkiné Szeness Márta: Kémiai számítások - kémiai gondolatok (Veszprémi Egyetem, 1995) - antikvarium.hu

A gáz sűrűsége a molekulák tömegétől függ. Egy másik tanuló szerint ez az indoklás nem helyes, hiszen, ha a H 2 F 2, illetve H 3 F 3 molekuláknak nem csak a tömege nagyobb, mint a HF molekuláké, hanem azzal arányos a térfogata is. Vagyis a tömeg és a térfogat hányadosa, a gáz sűrűsége nem változik. Kinek az indoklása hibás? Mi benne a hiba? - Egy gépkocsi-tulajdonos a tél beállta előtt fagyálló hűtőfolyadékkal szerette volna feltölteni a kocsiját. Beszerezte a hozzá való etilén-glikolt (HO CH 2 CH 2 OH) és desztillált vizet. A használati utasítás elolvasása után azonban úgy döntött, hogy a több az jobb, ezért a 30% etilén-glikol és 70% víz helyett, 70% etilén-glikolt és 30% vizet tartalmazó hűtőfolyadékot öntött a gépkocsi hűtőjébe. Ettől kezdve legnagyobb meglepetésére a gépkocsi motorja állandóan túlmelegedett. Mi okozhatta a problémát? - Miért nem szórják bele? A permetezőszerként is használt rézgálicoldatot gyakran úgy készítik, hogy egy hordó vízben feloldanak adott mennyiségű rézgálicot (CuSO 4 5 H 2 O).

Ezek megalkotásához már szoftverek, online felületek is rendelkezésre állnak. Konstruktív szemléletű rugalmas modellalkotás a tudománytörténetben; az atom szerkezetének felfedezése Az alábbi, újabb és újabb modellek felsorolása időrendet is mutat. Az újabb modell megalkotását mindig megelőzi(k) valamely kísérleti tapasztalat(ok)on alapuló új ismeret(ek), ami (vagy amelyek) az előző modellel nem magyarázható(k): 1. modell: Démokritosz (i. e. 460- i. 370, görög): oszthatatlan atommodell, annyiféle atom van, ahányféle anyag. Új ismeretek: például a többszörös súlyviszonyok törvénye. modell: John Dalton (1766-1844, angol): oszthatatlan atommodell, annyiféle atom van, ahányféle kémiai elem. Új ismeretek: például az atomon belüli negatív töltésű elemi részecske jelenléte, míg az atom kifelé semleges. modell: Joseph John Thomson (1856-1940, angol): mazsolás puding atommodell. Új ismeretek: például az atommag felfedezése. modell: Ernest Rutherford (1871-1937, új-zélandi): parányi naprendszer atommodell.

Amíg egy matematikai egyenlet megoldásánál általában egyértelmű, hogy miből mi következik, mi lehet a következő lépés, addig a kémiai ismeretekben több logikus lehetőség is adódhat attól függően, hogy hova akarunk eljutni (lásd alább a 6. példát, ahol a kártyákból sokféle jó gondolattérkép állítható össze). Az előzetes tudás összegyűjtéséhez és a tanulók tudásszerkezetének feltárásához, fejlesztéséhez jól használható módszerek a magyarul ötletelésnek vagy ötletrohamnak is nevezett brainstorming, a csoportosítás és rendszerezés, valamint gondolattérkép, illetve fogalomtérkép alkotása. 43 A gondolattérkép kialakításakor egy kulcsszó, egy kifejezés, illetve egy központi fogalom köré csoportosíthatók, szervezhetők az ötletelés során ahhoz asszociált szavak, kifejezések, ötletek, feladattípusok stb., grafikus formában föltüntetve. A fogalomtérkép annyiban különbözik a gondolattérképtől, hogy több fontos foglom is szerepelhet rajta olyan hálózatba szervezve, amely az egyes fogalmak közötti kapcsolatokat is feltünteti (részletesebben lásd II.

maleczkiné szeness marta kémiai számítások kémiai gondolatok

Különös gondot kell fordítani a tipikus hibákra, a megoldás során felbukkanó tévképzetekre. A tanulók előzetes megoldási stratégiáinak feltárása és értékelése után beszéljük meg ezeket a tanulókkal (az osztállyal) is. Mutassunk rá, hogy a jó megoldási stratégiák hogyan használhatók egyszerű kémiai feladatok esetén. (Különösen fontos ez akkor, ha a feltárást nem kémiai feladatokkal végeztük. ) Térjünk ki a hibás megoldási stratégiák és a felbukkant tévképzetek elemzésére is. (A hibás megoldási stratégiák és a tévképzetek feldolgozásának hatékony módszere lehet a kooperatív tanulás, ha a csoportmunkát lezáró frontális órarészletben gondoskodunk az összes tévképzet korrekciójáról. ) A helyes tanulói stratégiák adaptivitásának bemutatása után a feladatok megfelelő variálásával érhetjük el, hogy a tanulókban kialakuljon egy új, a sajátjuknál nagyobb hatékonyságú megoldási módszer iránti igény. Ha lehet, az új megoldási módszerre próbáljuk rávezetni a tanulókat, amennyiben ez nem sikerül, csak akkor ismertessük mi.

mazda-6-sport-eladó