top10places.com

Civilizáció A Nyugat És A Többiek - Civilizáció | Niall Ferguson | Aranybagoly Könyv Webáruház

Ennek ellenére 2020-ban a Kínából érkező új vírussal szemben számos fejlett nyugati ország nem tudott hatékonyan fellépni. Vajon miért? A Végzet számos diszciplína eredményeire építve nem csupán történelmi áttekintést nyújt a különféle katasztrófákról, hanem általános elméletet is alkot, és megmutatja, miért kezelik egyre rosszabbul a mindinkább bürokratikussá és összetetté váló politikai rendszerek a hirtelen jött csapásokat. A Végzet egy történelemlecke, amelyet az egész nyugati világnak sürgősen meg kell tanulnia, ha a következő súlyos válsággal szemben hatékonyabb fellépést várunk magunktól, és ha nem szeretnénk végleg és visszafordíthatatlanul lehanyatlani.

Civilizáció - A Nyugat és a többiek

A szerző művei Niall Ferguson Civilizáció - A Nyugat és a többiek (új kiadás) 5995 Ft helyett 5396 Ft 10% Végzet - A katasztrófa politikája 7750 Ft helyett 6975 Ft A pénz felemelkedése - A világ pénzügyi történelme (3. kiadás) 5775 Ft A tér és a torony - Hálózatok, hierarchiák és harc a globális hatalomért 5999 Ft helyett 5399 Ft 10%

63 I. 57 61. 64 Náray-Szabó Gábor: Fenntartható fejl dés? Akadémiai Kiadó, Budapest, 2006. 9 13. és 50 72. 65 Ferguson: i. 333 334. 66 Uo. 321 327. és 330 335. 67 Huntington: i. 77 97. 68 Ferguson: i. 382. 69 Uo. 361 363. 70 Uo. 387. 71 Emmanuel Todd: i. 206. és Pokol Béla: i. 125 147. és 171 205. Ferguson is statikusnak értelmezi a modern világgazdasági rendszert. Freguson: i. 72 Wallerstein: i. 681 682. 73 Immanuel Wallerstein: Rise and future demise of the world capitalist system: concepts for comparative analysis, In Immanuel Wallerstein: The capitalist world-economy, Cambridge University Press, Cambridge, 1979. 74 Immanuel Wallerstein: Bevezetés a világrendszerelméletbe, L Harmattan, Eszmélet Alapítvány, Budapest, 2010. 155 168. 75 Immanuel Wallerstein: A modern világgazdasági rendszer kialakulása, i. 124 199. és 576 633. 76 Immanuel Wallerstein: Bevezetés a világrendszerelméletbe, i. 155 157. és 175 177. 77 Segesváry Victor: A nyugati civilizáció ezredvégi válsága, i. 160 161. 78 Segesváry: i.

Vagyis: A»Nyugat«tehát sokkal több egy földrajzi kifejezésnél: egy norma-, viselkedés- és intézményrendszer, végtelenül elmosódó határvonalakkal. 5 2 TREMBECZKI ISTVÁN: VISSZA A GYÖKEREKHEZ? Innen válik érthet vé, hogy Ferguson számára Oroszország szemben Huntington külön ortodox civilizációjával szintúgy a nyugati civilizáció része (az utolsó európai birodalom! ), ahogy a görögkeleti vallású országok közül Görögország és a Közel-Keleten Izrael. Ezután Ferguson meghatározása kérdésekbe torkollik, melyek valóban képlékennyé teszik a Nyugat földrajzi határait. Ugyanakkor nem tagadja, hogy a nyugati civilizáció államai között a múltban sem volt, de a jelenben sincs meg a teljes egység. 6 Tehát egy sajátos norma-, m ködési, viselkedési és intézményrendszerrel rendelkez 11 nyugati birodalom lesz az, melyeknek 1913-ra a Föld területének 58 és népességének 57 százaléka, a globális gazdasági termelésnek pedig a 74 százaléka tartozott a fennhatósága alá. 7 Az elmúlt ötszáz év során a nyugati civilizáció mércévé vált a gazdasági-politikai, a kulturális-tudományos életben és az életvitelben egyaránt.

civilizáció a nyugat és a többiek 2021

A neoliberális közgazdaságtan és fejl déselmélet hívei is ilyen kiegyenlít déssel számolnak, az 1999-es ENSZ-jelentéssel ellentétben országok közötti GDP-arányos egyenl tlenség globalizáció hatására bekövetkezett csökkenésér l értekeznek, s t a vásárlóer -paritást és egyéb mutatókat tekintve még a helyzet javulásáról is beszámolnak. Kína és a kelet ázsiai térség gazdasági fejl désének utóbbi két-három évtizedben tapasztalt dinamizmusa erre alapot is adhat, de van egy veszélyes jelenség, amit még a fentebb említett szerz k is elismernek, történetesen, hogy az egyes országokon belül n tt az egyenl tlenség. 86 Bár ezt k nem tartják jelent snek, a globalizáció kritikusai szerint ha a folyamat tovább er södik, globális egyensúlyt, de olyan végletesen kettészakadt világtársadalmat hozhat létre, amit a tittytainment társadalma, 87 a Stratos-lakók világa 88 jöv képek ábrázolnak. Tegyük hozzá, hogy a technológiai fejl dés önmaga is kiválthat ilyen átalakulást a termelés szférájára és a munkaer piacra gyakorolt hatásával.

Itt ugyanis két nyugati társadalom a brit északon és a spanyol, valamint a portugál délen hajtja végre a gyarmatosítást és alakít ki máig eltér, de az északihoz közeled berendezkedést. A brit modell eredményességét az bizonyítja, hogy ma a nyugati civilizáció vezet ereje az USA. De ezzel Ferguson tulajdonképpen lesz kíti a nyugati civilizáció fogalmát, hiszen végeredményben az angolszász tulajdonjogi és politikai intézményrendszer lesz annak adekvát kifejez dése. Az észak-amerikai francia gyarmatokról nem beszél, sem egyéb francia hatásról, mint ahogy a Nyugat ilyen regionális eltéréseib l fakadó problémákat is mell zi. Huntington óvatosabb volt, talán ezért különböztette meg a latin-amerikai és az ortodox civilizációkat a Nyugattól. 16 Tehát alapvet en a telepesek, gyarmatosítók magukkal hozott intézményrendszereinek különbségei magyarázzák az eltéréseket, az eredményesebb pedig John Locke tervezetén alapuló, a szabad hozzáférést biztosító tulajdonosi és a földtulajdonra épül politikai részvétel és képviselet rendszer lett, a latin-amerikai, egy sz k elit számára bérleti jogon alapuló tulajdonlást és politikai hatalmat (encomienda-rendszer) jelent gyarmati berendezkedések közül.

Ma, éppen úgy, mint akkor, a nyugati civilizációt nem a többi civilizáció fenyegeti leginkább, hanem saját kishitűségünk – és az ezt tápláló történelmi tudatlanság. 387. augusztus 4., 06:22 A bajt azonban az jelentette, hogy a totalitárius rendszerek gazdasági növekedése nem hozott magával jelentős életszínvonal-emelkedést. A gazdasági modell nem éppen a keynesi elvek alapján működött; nem arra használta a közköltségek megnövekedését, hogy a fogyasztás megindulásának sokszorozó hatása révén hirtelen megnövelje az összkeresletet. A tervgazdálkodás inkább a nehéziparban, az infrastruktúrában és a fegyverkezésben mozgósította a munkaerőt, és mindezt erőszakos költségvisszafogással finanszírozta. Ennek eredményeképpen a fogyasztás stagnált. Az emberek ugyan dolgoztak és fizetést is kaptak, mivel azonban az üzletekben egyre kevesebb árucikket lehetett megvásárolni, nem tehettek mást, mint megtakarítási számlára tették a pénzt, ahonnan az visszakerült a kormányzati pénzalapba. A náci propagandában hemzsegtek az olyan képek, amelyeken jómódú, jól táplált, divatosan öltözött családok utaznak ragyogó bogárhátú Volkswagenjükben az autósztrádán.

Az orvostudomány és a vasúti közlekedés kiépítése dönt mértékben tette lehet vé Afrika bels területeinek meghódítását, és a fehér telepesek tartós megmaradását. A XIX. századi terjeszkedés a civilizáció terjesztése azonban már a nyugati versengés újabb fokozatának terméke volt: az imperialista hatalmi vetélkedés eredménye, a modern nemzetállamok közötti versenyé, amely a francia forradalomban gyökerezve a politika és a háború új dimenzióit valósította meg. 18 Az ambivalens hatást egyértelm en aláhúzza, hogy az orvostudomány és a feketékkel való találkozás olyan eszmét is létrehozott, majd arra épülve olyan gyakorlatot is m ködtetett, mely majd kés bb, Európában kezd el igazán pusztítani, bár f próbája Afrikában a német délnyugat-afrikai gyarmatokon a hererók és a namák felkelése során már a XX. század elején lezajlott: az eugenika tudományát, vagyis a fajelméletet. 19 A fogyasztás témakörében Ferguson egy alapvet összetev re hívja fel a figyelmet: bármilyen kritika érte/éri is a nyugati civilizációt, annak életszínvonala, életmin sége elérend cél a világ többi társadalma számára.

Tehát mind a nyugati társadalmaknak, mind az új kihívóknak változtatni kell, a Nyugat az eddigi alkalmazásaival, a nyugatosodás és a fogyasztás paradoxona miatt már nem tudja domináns helyzetét fenntartani, a Kelet pedig ekkora népességet nyugati életszínvonalon, az eddigi gazdasági struktúrában és gyakorlattal, a növekedés határai miatt nem fog tudni eltartani. A Nyugat jöv je, s egyúttal a világtársadalom jöv je is azon múlik, hogy sikerül-e mihamarabb egy magasabb szint egyensúlyt megvalósítani, mert ha nem, akkor tartós recesszió, vagy akár a civilizációk összecsapása is elkezd dhet. JEGYZETEK 1 Oswald Spengler: A nyugat alkonya I II. Európa Könyvkiadó, Budapest, 1995; Immanuel Wallerstein: A modern világgazdasági rendszer kialakulása, Gondolat, Budapest, 1983; Paul Kennedy: A nagyhatalmak tündöklése és bukása, Akadémiai, Budapest, 1988; Samuel P. Huntington: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1998; Segesváry Victor: A nyugati civilizáció ezredvégi válsága, Kairosz Kiadó, 2001; Emmanuel Todd: A birodalom után, Allprint Kiadó, 2003; Pokol Béla: Európa végnapjai, Kairosz Kiadó, Budapest, 2011.

20. oldal, Előszó, Scolar 2011Niall Ferguson: Civilizáció 88% A nyugat és a többiekKuszma P>! 2014. június 2., 17:31 Talán megbocsátható a Szovjetúniónak, amiért nem sikerült feltalálnia és elterjesztenie a színes televíziót és a mikrohullámú sütőt. De a fogyasztói társadalomban nem minden meghatározó termék számított technikai csodának. A legegyszerűbb tulajdonképpen az Egyesült Államok nyugati partvidékén feltalált munkásnadrág volt, és talán az egész hidegháború legnagyobb talánya, hogy miért nem sikerült a munkások paradicsomában egy valamirevaló farmernadrággal elő Ferguson: Civilizáció 88% A nyugat és a többiekKuszma P>! 2014. május 27., 13:10 A Dolmabahce Müayede Termének sarkában áll a világ legkülönösebb órája, mely egyszerre hőmérő, barométer és naptár; az egyiptomi alkirály (kedive) ajándékozta a szultánnak. Arab feliratának fordítása a következő: "Minden pillanata egy órát érjen, minden órája pedig száz évet. " Ez az óra a keleti technika mesterművének tűnik, ha eltekintünk attól az aprócska ténytől, hogy Wilhelm Kirsch készítette Ausztriá Ferguson: Civilizáció 88% A nyugat és a többiekKuszma P>!

  • Termékek – Oldal 125
  • Online autós szimulátor játékok
  • Találati lista | Tudásközpont Pécs
  • Akne kezelése gyógynövényekkel
  • Országos volvo találkozó
  1. Co hegesztő eladó györgy ligeti
  2. Ogyei klinikai vizsgalatok
  3. Wizz air jegyárak változása test
  4. 2019 január ünnepnapok 2022-ben
  5. Seat milyen nemzetiségű 17
  6. Emelt informatika érettségi 2017
  7. Logitech egér elemcsere
  8. Ázsia expressz szereplői új
  9. Kéményseprés díja 2019
  10. Lilo és stitch 2 csillagkutyabaj
  11. Exe fájl convert a androidra pdf
  12. Legjobb balatoni strandok filmek
  13. Egyiptomi utak 2020
  14. Forrest gump teljes film magyarul
  15. Kossuth kifli borbás marcsi u
  16. Hogyan lehet 1 hét alatt lefogyni 2022
  17. Egy kutya hazatér online.com
élesztő-nélküli-zsemle