top10places.com

Magyar Villamosenergia Tőzsde

Az ajánlatokat Trayport GlobalVision platformján lehet majd megtenni, az elszámolóház szerepét a villamosenergia-ügyleteknél a European Commodity Clearing AG (ECC) fogja betölteni. A földgázpiaci ügyletek esetében ezt a tevékenységet a Keler Zrt. fogja ellátni. A másnapi és napon belüli áramtermékek továbbra is a HUPX-en, míg a spot gáz termékek kereskedése a CEEGEX-en lesz elérhető. Az új tőzsde bevezetése a vállalatcsoport kiemelt célját támogatja, hogy a magyar határidős energiapiacok a jövőben is referenciaárként szolgáljanak a balkáni régióban - áll a közleményben.
  1. Magyar villamos energia tőzsde teljes
  2. Magyar villamos energia tőzsde 2

Magyar villamos energia tőzsde teljes

Nekik megvan a szakmai, technikai felkészültségük, hogy a megvett vagy eladott árammal le tudják az üzletet bonyolítani. A tőzsdétől függetlenül rendelkezésre áll erre egy megfelelő keretrendszer, ahol vannak kereskedőcégek, van egy mérlegköri rendszer, biztosítékok, engedélyezés stb. : ez a tőzsde előtt is működött, erre az infrastruktúrára építve, illetve annak továbbfejlesztésével alakítottuk ki a mostani áramtőzsdét. Ezek alapján nem történhet meg, hogy aki megvette az áramot, nem kapja meg, illetve aki eladott nálunk áramot, annak ellenértékéhez nem jut hozzá. – Tegyük fel, hogy megvesznek 600 MWh áramot. Attól kezdve mi történik? – Az áram ettől kezdve a mérlegköri rendszerben ahhoz a céghez kerül, aki megvette. Ez viszonylag nagyon egyszerű tranzakció, ám mégis többoldalú folyamat, hiszen vannak egyfelől a fizikai folyamatok, vagyis hogy az áram áramlik a vezetékekben, másfelől van erre egy jogi-gazdasági elszámolási rendszer. Az anyacégünk az átviteli rendszer működtetőjeként részben pont ezzel foglalkozik, az áram útja automatizált, a folyamat szereplői egymásnak rendszerhasználati díjat fizetnek, amely nyomon követhető.

A nemzetközi áramár már a négyszerese a lakossági piaci árnak. ami havi 60-70 ezer forintos áramszámlát jelentene a háztartásokban. A helyzet pedig olyan rossz, hogy a kereskedőknek már az olajból is megéri áramot termelni – számolt be a Telex. Az áramár az elmúlt időszakban az égbe szokott, amire már csak ősszel várható esetleges megoldás. Az árakat ugyanis csökkenteni fogja egy csapadékos szeptember, amikor beindulnak a vízerőművek, illetve várhatóan beindul a most karbantartás alatt lévő erőműpark is. Emellett fontos lenne a piac józansága is, ugyanis ebben az esetben jól jönne a recesszió, hiszen a kisebb kereslet képes lesz csökkenteni a villany árát. Viszont addig is, amíg ezek meg nem történnek az energiaárak szinte exponenciálisan növekednek: augusztus 25-én már 700 euró/MWh felett volt a másnapi áramár a HUPX áramtőzsdén. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a lakosság nem 70 forint/kWh-t fizetne az augusztustól esedékes lakossági piaci áron, hanem 280-320 forint/kWh-t. Ez az ár pedig még az egyéb terhek, mint a rendszerhasználat vagy a forgalmi adó nélküli ár lenne.

Ennek az oka egyszerű: nap mint nap láthatjuk, hogy a gáz ára emelkedik, ami nagyban befolyásolja az áram árát is. Ráadásul aszály tombol és szárazság, ami miatt nincs elég balkáni vízenergia, illetve nem utolsó sorban az erőművek életében a mostani időszak jelentősen le van terhelve a karbantartások miatt. A megoldás pedig erre az, hogy a piacnak le kell nyugodnia kicsit. Azaz két forgatókönyv lehetséges a Telex szerint: jön a recesszió, majd a kisebb kereslet csökkenti az árakat, vagy csökkennek az árak, ami segít mérsékelni a recessziót. Azonban jelenleg erre nincsen esély, hiszen amíg ilyen magas az infláció az emberek gyorsan szabadulnak a készpénztől, és tartós cikkeket vásárolnak, ami tovább tolja felfele az árakat.

Európában jelenleg 10 feletti a tőzsde vagy tőzsde jellegű szervezetek száma, amelyek villamosenergia piaci platform szerepet töltenek be. A közép-európai és a magyarországi piaci árakat elsősorban a német European Energy Exchange (EEX) áraihoz szokták hasonlítani. A német energia tőzsdén jegyzett árak árjelzésül szolgálnak a többi kontinensen belüli ország tőzsdéi számára. Az egyes energia tőzsdék árait vizsgálva megállapítható, hogy azok jelentősen eltérnek egymástól. Ennek oka a villamos energia különleges (nem tárolható, nagy távolságra korlátozottan és veszteséggel szállítható, különleges távvezetéki szállítást igénylő) tulajdonságaiban rejtőznek. Az egyes országokat, különösen a múltbéli politikai hovatartozásuk eredményeként különböző kapacitású távvezetékek kötnek össze, amelyeken történhet az energia Ki és BE szállítása. Az új távvezetékek létesítése költséges és a környezetvédelmi szabályozások folytán hosszú éveket vesz igénybe. Így úgynevezett szűk keresztmetszetek alakulnak ki az egyes határokon.

magyar villamosenergia tőzsde játék magyar villamosenergia tőzsde alapok

Magyar villamos energia tőzsde 2

magyar villamosenergia tőzsde nyitvatartás
  1. Magyar villamos energia tőzsde youtube
  2. Magyar villamos energia tőzsde google
  3. Volanbusz hu hu menetrendek

Szerencsére átlátható módon nyomon követhető az áram nagykereskedelmi (tőzsdei ára) a magyar áramtőzsdén a Hudex-en. Áram tőzsde Itthon az irányadó ár a Hudex áramtőzsdén jegyzett ár, még akkor is ha a forgalom mostanában kevés. Az áramtőzsde több terméket jegyez a zsínór és a csúcs kategóriákon belül: éves, negyedéves, havi, napi stb. A zsínór és csúcs árak akkor nyernek értelmet ha a felhasználási szokásainkat nézzük. Ha napi 24 órában 4 műszakban állandó kapacitássl üzemelnek a gépeink akkor zsínór fogyasztók vagyunk, ha nappal dolgozunk este áll az üzem akkor ilyen az un. terhelési görbénk: t-görbe példa Ebben az esetben a zsínór és csúcs termékek kombinációja szükséges a kiszpolgálásunkhoz. A felhasználói áram árát tekintve benchmark árként a zsínór termék árváltozása a releváns a számunkra. Ha ez csökken akkor alacsony árat ha emelkedik akkor pedig magasat kaphatunk egy ajánlatkérés alkalmával. A jegyzett éves zsínór árak itt érhetők el. Az áram ára EUR-ban van meghatározva, így ha valaki HUF-ban szerződik, akkor mindenképpen hatással lesz az árára az EUR-HUF árfolyam.

Euróban kereskedünk, klíringtagjainkon keresztül lehetőség van forintban is elszámolni. – Milyen hatással lesz az áramtőzsde indulása a magyar árampiacra? – Egyre többen szeretnének résztvevőként megjelenni, egyre nagyobb a forgalom, ami rajtunk keresztül bonyolódik. A magyar fogyasztás 2 százaléka forog rajtunk keresztül, év végéig szeretnénk elérni az 5 százalékot. Jellemzően magasak a fix költségeink, tehát minél nagyobb a forgalom, annál hamarabb megtérül a beruházás (irodabérlet, a rendszer karbantartása, bérek fizetése stb). A szervezett villamosenergia-piac működésének jelenleg nincs közvetlen hatása a lakossági árakra, a hatósági árszabályozás hatékony működéséhez azonban elképzelhető, hogy szükség lesz egy olyan objektív vonatkoztatási pontra, amely a magyar piac aktuális helyzetét hitelesen mutatja. Ezt az ún. referenciaárat a HUPX fogja bizto- sítani. Mindezek mellett a magyar áramtőzsde jelentős biztonságot is nyújt az ott kereskedők számára: a jogszabályok által előírt működési és biztosítéki rendszer megakadályozza a bármely szereplőnek kárt okozó ügyletek megvalósítását, ezzel pedig segíti a magyar villamosenergia-piac átláthatóságának továbbfejlesztését.

Látható, hogy gyakorlatilag a gáz- és villanypiac minden szegmense kereskedhető a HUPX-csoport platformjain, és e két energiahordozóra minden, a kereskedésben szokásos időtávra tudunk árjelzést adni. Ez rendkívül lényeges mind a fogyasztók, mind a termelők, illetve befektetők, valamint a reguláció számára is, hiszen ezek alapján tudnak megalapozott döntéseket hozni. A hosszú távú árjelzés szempontjából ugyanakkor azért azt el kell ismerni, hogy, bár a HUDEX-en hat évre előre lehet kereskedni, likviditás leginkább a következő egy-két éves termékekre jellemző, miközben a megújulók befektetési életciklusa ennél tipikusan hosszabb. Ennek fejlesztése tehát még előttünk áll. A megújulók minél hatékonyabb integrációjához – a fenti referenciaárak biztosításán túl – a tőzsde direkt módon úgy is hozzá tud járulni, hogy a termékei közvetve vagy közvetlenül ezt a célt szolgálják. A legjobb példát erre a napon belüli piacnak a szállításhoz minél közelebbi lekereskedését lehetővé tevő termékei jelentik.

Az már most látszik, hogy Magyarország szempontjából egyértelműen pozitív hatással van a likviditásra, miután az első hetekben máris 10 és 20 százalék közötti forgalombővülés volt tapasztalható a HUPX másnapi piacán. Az összekapcsolást követő héten több abszolút napi rekord is született 93-98 GWh forgalommal, amely a korábbi 70-75 GWh-s átlaghoz képest kiemelkedőnek mondható. Minél likvidebb egy tőzsde, annál megbízhatóbb az általa adott referenciaár. A HUPX az elmúlt 11 évben egyértelműen betöltötte ezt az árjelző szerepet, ami most még erősebbé válhat. Mivel a régiónak is az egyik, ha nem a leglikvidebb tőzsdéje vagyunk, ezért kialakult a HUPX-régió fogalma is. Ez azt jelenti, hogy tőlünk délre, délkeletre a piaci szereplők többségében a HUPX-indexekhez áraznak, akár bilaterális ügyletek során is. Azzal, hogy az Interim Coupling az eddigi magas szinthez képest is tovább emeli a HUPX likviditását, tovább erősíti a magyar árjegyző referencia szerepet, ami stratégiailag is fontos eredmény.

A regionális villamosenergia-piaci integrációban való előrelépés érdekében, azzal a céllal, hogy a páneurópai IEM megvalósítását elősegítsék, a szándéknyilatkozat résztvevői megállapodtak abban, hogy Magyarország villamosenergia-piaca 2012 első félévében csatlakozik a már összekapcsolt cseh és szlovák piachoz, az úgynevezett Single Price Market Coupling (egységes, áralapú piac-összekapcsolás) módszer alkalmazásával. A bevezetésre szánt eljárás a közép-nyugat-európai (CWE) régióban alkalmazott módszer alapelveit használja fel, tekintettel annak érettségére, az IEM-et megcélzó modellhez való kapcsolódására. A szándéknyilatkozat résztvevői a megállapodást logikus átmeneti eszköznek tartják a CWE régióval történő integrációt megelőzően, ami egyben jelentős lépés az egységes és integrált IEM irányába. A piac-összekapcsolás bevezetésével a szándéknyilatkozat résztvevői a közép-kelet európai (CEE) és CWE régiók közötti további piaci integrációs szándékukat kívánják kifejezni. Ennek megfelelően idén június 29-én elindult a cseh, a szlovák, illetve a magyar villamos hálózat összekapcsolásának folyamata, amelynek projektvezetésére a HUPX-et jelölték ki.

élesztő-nélküli-zsemle