top10places.com

Textilfestés Természetes Anyagokkal - Természetes Festés - Tardona

Nem is olyan régen még teljesen természetes volt, hogy az emberek festőnövényeket használtak festésre, színezésre. Ma meg már alig van olyan, aki egyáltalán hallott erről. A kelmefestés igazából nem csupán kézművesség, hanem művészet, növény- és természetismeret, valamint tudomány is egyben. Nagy maréknyi szeretettel és szakmai alázattal megfűszerezve. A természet színanyagokat is rejteget, amiket önzetlenségének köszönhetően mi emberek felhasználhatunk. A természetes anyagokat már a gyűjtögető életmódot élő és mamutra vadászó ősember is ismerte és használta festésre. A kelmefestés technikája pedig az ókorban lépett elő mesterséggé. Azóta több ezer éven át megfelelő volt ez a technika és úgy, ahogyan a falusi pletyka szájhagyomány útján, úgy terjedt ez is időről-időre. Generációkról generációkra vándorolt a tudás, egészen a XXI. századig. A kékfestő A kelmefestés No. 1-ja a kékfestő. Kinek ne lenne otthon kékfestő kendője, vagy abrosza? A festő indigó (Indigofera tinctoria) Indiából származik, ebből állították elő a (indigó)kék festéket, amit a kékfestőhöz használtak.

  1. Zöld érvek a természetes textil- és fonal alapanyagok mellett
  2. Textilanyagok színezése – Wikipédia
  3. Időtlen festőnövények - Időnekem

Zöld érvek a természetes textil- és fonal alapanyagok mellett

Elsősorban piacokon és kisebb távol-keleti boltokban végeznek ilyen vizsgálatokat, de más boltokba, áruházakba is eljutnak. Eredményeik azt mutatják, hogy elsősorban a kisebb boltokban és a piacokon fordulnak elő időnként visszaélések (itt gyakori az is, hogy nem a címkén feltüntetett anyagból készült a termék). A tapasztalatok szerint az Európában gyártott termékeknél általában betartják az alapvető törvényi előírásokat. De mi a helyzet a többi, a törvényben nem említett veszélyes anyaggal? Ezeknek szintén lehet egészségre ártalmas hatásuk, ha közvetlenül a bőrrel érintkeznek, ezekre azonban nem terjed ki a kötelező ellenőrzés. Környezetvédelem, fenntarthatóság A ruhafestésben és -kezelésben használt vegyi anyagok környezetvédelmi hatásáról tudnunk kell, hogy az európai székhelyű multinacionális ruhaipari cégek a ruhák gyártását szinte teljes egészében a Távol-Keleten, Kínában, Bangladesben, Thaiföldön, Pakisztánban, Indiában, Törökországban, esetleg valamelyik latin-amerikai országban végeztetik.

Textilanyagok színezése – Wikipédia

A textilek világa igencsak közel áll hozzám, mindig is érdekelt hogy miként lehet őket úgy megfesteni, hogy maga az anyag ne veszítse el természetes jellegét. Hajgató Sára hagyományos textilfestési eljárással megszínezett tárgyait Botanika néven, már a kezdetek óta nyomon követem. Lenyűgöz ez az újra felfedezésre váró világ, ahol minden évszaknak meg van a maga ritmusa, ahol a természet tanít minket lelassulni, ahol a körülöttünk található növények színei köszönnek vissza a vásznakon, ahol csak annyit szabad "elvenni", amennyit "vissza és tudunk adni", ahol nők több száz éves aprólékos mozdulatai ismétlődnek titokzatosan és amely világ a legélhetőbb bölcsességekre tanít minket. Miért kezdtél el festőnövényekkel dolgozni? Mi ennek a története a te életedben? Sára: Meglehetősen változatos utat jártam be, mire felfedeztem a festőnövények lenyűgöző világát. Angol szakos bölcsész végzettséggel rendelkezem, de az egyetem mellett elvégeztem egy 2-éves divattervező képzést is. Eltartott az útkeresésem egy darabig, sokat utaztam a világban, több országban is éltem huzamosabb ideig.

Időtlen festőnövények - Időnekem

csavar szaküzlet budapest
  1. Henoch-Schönlein-purpura súlyos gastrointestinalis és vesemanifesztációi | eLitMed.hu
  2. Pénteken kezdődik a 34. kisvárdai színházi fesztivál - - A fiatalság százada
  3. A fogyasztókat is szennyezik a ruhaipar vegyszerei - Tudatos Vásárlók
  4. Cipők a neten program
  5. Itthon: Megrongálták a rendőrautót a szurkolók a PMFC–Dabas-meccs után | hvg.hu
  6. Természetes Textilfesték - Ágyneműk
  7. Fessünk természetesen! - természetes festőnövények | baniko műhelye
  8. Fél négy / Fél hét / Félelem és reszketés Nagyhályogon – Lavariage
élesztő-nélküli-zsemle